Trend

Wat is een trend?

Een trend is de ontwikkeling van de prijs in een bepaalde richting. De prijs van de cryptomunt Ethereum kan bijvoorbeeld stijgen, in dit geval spreken we van een opwaartse trend. Of de prijs kan dalen, in dit geval spreken we van een neerwaartse trend. Daarnaast kan de prijs ook zijwaarts bewegen, in dit geval is er geen trend.

Een trend beweegt nooit in een rechte lijn omhoog, naar beneden of zijwaarts. Maar juist in een soort ‘zigzag’ beweging. Een trend bestaat daarom altijd uit toppen en dalen.

Opwaartse trend

Een opwaartse trend is te herkennen aan stijgende toppen en stijgende dalen, zoals op de afbeelding is te zien. Hoe langer deze duurt, dus hoe meer stijgende toppen en dalen, hoe betrouwbaarder het is. Wanneer er een stijgende top en een stijgend dal is dan zal men nog niet van een stijgende trend kunnen spreken. Er zijn hier namelijk meerdere voor nodig. Bij een opwaartse trend is de markt positief gestemd (bullish), want er is meer koopdruk dan verkoopdruk.

Trend

Neerwaartse trend

TrendEen neerwaartse trend is het tegenovergestelde van een opwaartse. Deze is te herkennen aan dalende toppen en dalende dalen, zoals op de afbeelding. Wederom geldt dat hoe langer deze duurt en hoe meer dalende toppen en dalen, hoe betrouwbaarder deze is. Bij een neerwaartse trend is de markt negatief gestemd (bearish), want er is meer verkoopdruk dan koopdruk.

Wanneer de toppen en dalen gelijk blijven en de prijs binnen een kanaal beweegt, is er geen sprake is van een trend. De prijs beweegt dan zijwaarts.

Verschillende termijnen

Naast een opwaartse of neerwaartse trend bestaan er trends op de lange termijn, middellange termijn en korte termijn. De lange termijn duurt vaak 6 maanden of langer. De middellange termijn duurt vaak 3 weken tot 6 maanden. De korte termijn duurt vaak 3 weken of korter. De lange termijn trend kan uit verschillende middellange termijn trends bestaan en zo kan een middellange termijn trend uit verschillende korte termijn trends ontstaan.

Foto: Tradingview, iStock/monsitj

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws