Je hoort vaak zeggen: de geschiedenis zich nooit herhaalt, maar dat het wel rijmt. En dat komt steeds vaker voor. Beleggers zijn na 7 jaar de zware crash al weer vergeten. Dan begint het liedje weer opnieuw, maar met een andere strofe.
De vorige crash dateert van de periode 2008-2009. Velen onder ons herinneren zich de zware klap op de aandelenmarkt nog. Maar hoe erg het écht was, zijn we hoofdzakelijk vergeten. Nochtans rijmt het vandaag weer met verschillende gevaarlijke periodes uit het verleden.
- In 2000 hadden we de technologiebubbel
- In 2007 hadden we de vastgoedbubbel die de financiële crisis veroorzaakte
- In 2017 hebben we de ‘Alles Bubbel’.
Dat zegt althans Jared Dillian, uit de stal van Mauldin Economics. Maar Dillian is zeker niet alleen. Ook oude coryfeeën als Marc Faber, Jim Rogers en John Mauldin zelf waarschuwen al een tijdje voor een nieuwe crisis.
Dillian noemt dit de ‘Alles Bubbel’ omdat hij, zoals de naam doet vermoeden, over bubbels ziet:
- Vastgoed in Canada, Australië, Californië en Zweden
- Cryptomunten
- FANGs
- Bedrijfskrediet
- Auto’s
- Sport
- Geanimeerde films
- …
Het grootste gevaar dat dreigt, is dat alles met elkaar verbonden is. Beleggers hebben nog weinig vluchtroutes, zegt Dillian. Een crash van aandelen vloeit waarschijnlijk over in een crash van obligaties. Een crash van obligaties vloeit waarschijnlijk over in een crash van vastgoed, …
Het volgende probleem dat zich dan stelt, is dat weinig beleggers goed zijn in de omgang met een berenmarkt. Een crash is het ideale tijdstip om je portefeuille klaar te maken voor gigantische winsten tijdens de volgende stierenmarkt.
Rijkdom op de aandelenmarkt wordt niet gemaakt wanneer de koersen stijgen, maar wel wanneer de koersen dalen. Maar weinig beleggers begrijpen hoe dit werkt.
Dat zien we duidelijk op onderstaande grafiek. Het gaat over de emoties die de meeste beleggers doorstaan op de aandelenmarkt. Tegen de tijd dat ze in paniek schieten, is het grootste deel van de daling achter de rug.
Zelfs wanneer beleggers denken dat hun portefeuille ‘crash proof’ is, verliezen ze geld. Nu alles met elkaar verbonden is, is die kans nog veel groter.
Het moeilijkste aan een nieuwe crash/berenmarkt is natuurlijk het voorspellen van het tijdstip. Volgens Jared Dillian zijn we dicht bij het ‘tipping point’. Maar voor hetzelfde geld kunnen de aandelenmarkten nog 1 à 2 jaar stijgen.
Wat je wél kan doen als belegger, is je voorbereidingen nemen.
Het ETF Rapport van Slim Beleggen is een perfect instrument om een volgende berenmarkt het hoofd te bieden. Het rapport wordt opgesteld door analisten die samen al decennia ervaring hebben op de aandelenmarkt.
Ze hebben al tal van bubbels zien leeglopen en weten goed hoe ze een portefeuille in die omstandigheden moeten beheren. En ze weten niet alleen hoe ze een portefeuille moeten beheren, ze weten ook welke instrumenten ze moeten gebruiken.
ETFs bieden tegenwoordig het grote voordeel dat ook particuliere beleggers zeer eenvoudig instrumenten aan hun portefeuille kunnen toevoegen die in waarde stijgen wanneer de beurzen dalen.
Deze optie hadden veel beleggers in het verleden niet, nu wel.