gold-montage_2435768b Na vijf jaar van dalingen kunnen grondstoffen dit jaar volgens fondsenhuis Schroders voor een verrassing van jewelste gaan zorgen. Het stipt drie redenen aan. Voor grondstoffen was 2015 door de sterke dollar en de verzwakkende Chinese economie een annus horribilis. En op de energiemarkt kwam daar nog de Saoedische politiek bovenop om de markten met olie te overspoelen. In 2016 kunnen echter drie factoren voor verrassingen zorgen.

1. De geopolitieke situatie

Historisch altijd van belang geweest voor grondstoffen maar vandaag volledig naar het achterplan verdwenen. Nochtans is het slechts een kwestie van tijd vooraleer geopolitieke problemen de transport van grondstoffen over de wereld zullen belemmeren (zeker op het vlak van olie en landbouwgewassen). Turkije kwam bijvoorbeeld op de lijst van landen die in conflict zijn met Rusland. Ook problemen tussen aartsvijanden Iran en Saoedi-Arabiƫ kunnen opflakkeren.

Olie heeft het sterkste herstelpotentieel in 2016. Tegen 31 dollar per vat is het duidelijk dat de olieproductie in de VS, net als in andere landen, stevig gaat terugvallen.

2. De Amerikaanse dollar

Hoewel het moeilijk is om de evolutie van munten te gaan voorspellen, is Schroders er vrij zeker van dat de dollar nog nauwelijks opwaarts potentieel heeft. De onzekerheid die de Federal Reserve uitstraalt rond zijn monetaire politiek gaat op de dollar wegen. Als de dollar zou wegzakken dan kunnen de grondstoffenprijzen een flinke boost krijgen.

3. Balans tussen vraag en aanbod

Door een terugval van de prijzen zijn veel investeringen uitgesteld en onproductieve mijnen gesloten. Hierdoor zal het aanbod van verschillende grondstoffen ontegensprekelijk afnemen. De eerste tekenen daarvan waren volgens Schroders al in het vierde kwartaal zichtbaar. Een klein herstel van de vraag kan vrij snel voor een onevenwicht zorgen.