aandeel Nintendo crash Ben jij ook in de Pokémon Go val gedoken? Er is een belangrijk gezegde op de aandelenmarkt “Buy the rumor, sell the news.” We zien wel vaker dat beleggers massaal een aandeel kopen op basis van geruchten waarna het aandeel terugvalt op basis van het werkelijke nieuws. Het aandeel Nintendo is daar een perfect voorbeeld van. Welke lessen kunnen we daar nu uit trekken? Tot voor kort was Nintendo een aandeel dat vooral wat rond kwakkelde op de aandelenmarkt. De mobiele gaming industrie werd een serieuze uitdaging voor de traditionele gaming markt. Aandeel Nintendo 1 Maar op 6 juli bracht Nintendo hier verandering in met de lancering van Pokémon Go. De app werd een gigantische hit en werd maar liefst 75 miljoen keer gedownload. Pokémon Go werd veruit de populairste app lancering in de geschiedenis. Toen beleggers dit succes in de gaten kregen, schoot het aandeel Nintendo als een raket omhoog waarbij de marktwaarde verdubbelde op 10 handelsdagen. De beurskoers van Nintendo bereikte het hoogste niveau in 5 jaar. Aandeel Nintendo 2 Zoals we hier schreven had analist Han Joon Kim van Deutsche Bank daar – terecht – zijn bedenkingen bij:

Door de verschroeiende rit van het aandeel Nintendo staat de waardering op gelijke hoogte met concurrenten als Electronic Arts en Activision Blizzard die beide zo’n 5% van de globale spelletjes markt in handen hebben tegenover 2% voor Nintendo.

Door de verdubbeling van het aandeel werd Nintendo $19 miljard meer waard terwijl de volledige mobiele gaming industrie zelf slechts $40 miljard groot is. Daarbij komt dat een app zeer moeilijk op lange termijn inkomsten kan blijven genereren door de vluchtigheid van de industrie. Op het moment dat Nintendo aankondigde dat de impact van Pokémon Go op de resultaten van het bedrijf eerder ‘beperkt’ zullen zijn, zakte de beurskoers als een kaartenhuis in elkaar. In de daaropvolgende week daalde het aandeel Nintendo met 30%.

Aandeel Nintendo 3

Welke lessen kan je daar als belegger nu uit trekken?

# 1. Beleggers moeten niet achter elk beleggingsadvies lopen dat ze horen. “Buy the rumor, sell the news” is niet beleggen, dat is gokken. # 2. Wanneer een beurskoers snel stijgt, krijg je het gevoel dat je gemakkelijk geld laat liggen. Er is een drang om mee te doen. Maar beleggen op korte termijn en beleggen met emoties verhoogt het risico op verliezen. # 3. Doe altijd je huiswerk voor je een aandeel koopt. Het is niet omdat de kudde naar een bepaalde richting loopt, dat ze de juiste kant op gaan. Bron: ValueWalk