tesla-supercharger

Een week nadat Tesla Ford voorbij stak heeft het ook General Motors te pakken. Met een marktkapitalisatie van $50,90 miljard is Tesla $64 miljoen meer waard dan General Motors op de beurs. Tesla is hiermee de meest waardevolle autoproducent van de Verenigde Staten. Op wereldniveau wacht zelfs de top 5 voor het bedrijf van Elon Musk.

Voor sommige is de waardering van Tesla totaal onaanvaardbaar. Maar beleggers kijken naar de toekomst, niet naar het verleden. En de toekomst is elektrisch, de toekomst is aan Tesla. General Motors lanceerde nog voor Tesla een elektrische auto, de Chevrolet Bolt, in dezelfde prijsklasse als de Model 3 maar faalde. Wie elektrisch denkt, denkt Tesla.

Tesla staat voor optimisme, groen, toekomst en nog veel andere emoties die andere autoproducenten niet kunnen nabootsen”, zegt Alexander Potter – analist bij Piper Jaffray. “Naarmate Tesla groeit, zullen de traditionele autoproducenten in hun poging het bedrijf van Musk te volgen alleen maar meer wanhopig overkomen”, aldus Potter.

Tesla is zoals Apple, Tesla is zoals Amazon, Tesla is … Tesla. En daarom is Tesla nu meer waard op de aandelenmarkt dan Ford en General Motors.

Tesla meer dan GM

Traditionele bedrijven maken winst, Tesla verlies

De traditionele autoproducenten zien met lede ogen aan hoe Tesla hen een voor een voorbij steekt. Naar verwachting zal General Motors dit jaar $9 miljard winst maken, Ford $6,3 miljard. Voor Tesla verwachten de analisten … een verlies van $950 miljoen. Maar naarmate de auto-industrie meer elektrisch wordt, zullen deze cijfers jaar na jaar omkeren. Daar gaan beleggers althans van uit.

Met een marktwaarde van $50,90 miljard is Tesla nog ver verwijderd van ’s werelds grootste autoproducent op het gebied van marktwaarde, Toyota. Toyota heeft op de beurs een marktwaarde van $172 miljard.

Top 6 globale autoproducenten

Maar Honda, dat een marktkapitalisatie heeft van $52 miljard, lijkt het volgende slachtoffer te worden van Tesla. Daarmee zou het bedrijf van Elon Musk in de top 5 van meest waardevolle autoproducenten ter wereld komen. Volkswagen, BMW en Daimler mogen zich daarna opmaken voor een stevige strijd.

Bron: Bloomberg