Tesla Model X

Tesla staat in het epicentrum van 5 megatrends de komende jaren. Veel analisten en beleggers zien Tesla nog steeds als een pure producent van elektrische voertuigen. Maar het bedrijf van Elon Musk is veel meer dan dat. Na een verschroeiende rit van +50% op enkele maanden lijkt het langetermijnpotentieel van het aandeel Tesla nog steeds aanwezig.

Tesla kwam recent vooral in het nieuws nadat de marktkapitalisatie van het bedrijf voor de eerste keer die van Ford Motor oversteeg. Zo werd Tesla de 2e grootste autoproducent in de Verenigde Staten op het gebied van marktkapitalisatie, ondanks dat traditionele autoproducenten veel meer auto’s op de weg zetten én winst maken.

Maar een waardering van $50 miljard zonder winst te maken, is niet zo ver gezocht als het lijkt. Tesla is meer de Amazon van het 2e decennium deze eeuw. Amazon werd begin deze eeuw ook al talloze keren failliet verklaard omdat Jeff Bezos alles op groei zette in plaats van winst. Tesla volgt net hetzelfde parcours.

Evolutie kapitaaluitgaven Tesla

Tesla kan profiteren van 5 gigantische markten

Zolang Tesla een innovatief verhaal kan blijven vertellen, zullen beleggers in het bedrijf blijven geloven – ook zonder winst te maken. En Tesla heeft nog heel veel innovatieve verhalen te vertellen:

De productie van de Model 3 staat voor de deur. Er werden al meer dan 400.000 pre-orders geplaatst. De Model 3 kost tussen $35.000 en $70.000 per auto, afhankelijk van de opties.

– Tesla zal naar verwachting begin 2018 een Uber-achtige app lanceren, Tesla Mobility, een markt van naar schatting $10.000 miljard.

– Het jongste Amerikaanse automerk zal meer dan waarschijnlijk ook een belangrijke rol spelen op de markt van zelfrijdende auto’s. Tesla heeft daar een gigantische voorsprong op het gebied van verzamelde data.

– Via de overname en integratie van SolarCity betreedt Tesla ook een potentiële energiemarkt van $2.000 tot $3.000 miljard.

– Ten slotte zal er de komende jaren ook een nieuwe markt ontstaan waarbij 600 miljard uren aan content afgeleverd dient te worden aan alle niet-rijdende autobestuurders.

Beurskoers aandeel Tesla laat zien dat beleggers het verhaal wel lusten

Aandeel Tesla

Tesla heeft ondertussen een bijzonder waardevol ecosysteem waarop het zijn toekomst verder kan uitbouwen. Net als Amazon zal winst nog lange tijd een bijkomstige zaak zijn. Maar dat zal het aandeel Tesla er niet van weerhouden om het gigantische potentieel dat ligt te wachten aan te boren.

Bron: MarketWatch (2)