De Amerikaanse small caps zijn de afgelopen weken positief in het nieuws verschenen. De grootste Amerikaanse index die 2000 van deze ‘kleine aandelen’ in beheer heeft (Russell 2000 index) wist de afgelopen weken de andere indices op Wall Street te verslaan. Aan de euforische stemming rondom de small caps aandelen kan echter binnenkort een einde gaan komen.

Binnen de technische wereld zijn er diverse hulpmiddelen voorhanden die in kaart kunnen brengen of een financieel product koopwaardig of niet is. Een van die hulpmiddelen is bijvoorbeeld de Fibonacci. Deze wiskundige formule laat zien waar de steun- en weerstandspunten liggen. Een belangrijk weerstandspunt is bijvoorbeeld het 161,8% niveau. En gevaarlijk genoeg is dat punt op dit moment bereikt bij de Russell 2000 index.

Draaien de small caps binnenkort van richting?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat de Russell 2000 index het 161,8% niveau bereikt heeft. Dit niveau is berekend op basis van de correctieve beweging die plaatsvond na de zomer van 2015 tot en met begin 2016.

Mocht de Russell 2000 index rond dit niveau een stevige top neerzetten, dan kan de beste tijd van deze small caps index wel eens achter de rug liggen. Ook voor de andere indices zou dat slecht nieuws betekenen.

We mogen dus wel spreken van een belangrijk kantelpunt.