De zomer is aangebroken en traditioneel gezien staat deze periode op de beursvloer bekend als een periode met lage volumes. De zakenbanken sluiten hun deuren voor de zomerstop en als gevolg daarvan nemen de dagelijkse handelsvolumes flink af. De stieren zijn overigens ook wel toe aan een pauze, want de stijging is de afgelopen maanden wel erg hard gegaan.

Op Twitter verscheen er onlangs een interessante vergelijking tussen het jaar 2016 en 1929. Op de bovenstaande illustratie is deze vergelijking in beeld gebracht. Zo is te zien dat de S&P EPS (winst per aandeel) in 8 jaar tijd is gestegen met 553%. Een soortgelijke stijging zagen we ook tussen het jaar 1921 en 1929.

Deze angstaanjagende vergelijking belooft weinig goeds

Zoals de beurskenners onder ons weten is het echter niet te hopen dat ons hetzelfde lot staat te wachten als de periode die op het jaar 1929 volgde. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macro Trends, is namelijk te zien dat de Dow Jones index vanaf de top destijds bijna 90% aan waarde moest inleveren. Destijds kregen we te maken met een langere periode van economische krimp die de geschiedenisboeken is ingegaan als ‘de grote depressie’.

Uiteraard hoeven we deze keer niet opnieuw te maken gaan krijgen met een gigantische crash. Maar, deze illustratie maakt wel pijnlijk duidelijk dat het de afgelopen jaren wel erg hard is gegaan.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)