Het moest door de eerste productie van Model 3 een feestelijke week worden voor de CEO van Tesla; Elon Musk. Met nog één handelsdag te gaan lijkt het echter een dramatische week voor hem te gaan worden. De afgelopen beursdagen moest de fabrikant van elektrische sportauto’s op de beursvloer flink terrein inleveren en daarmee lijkt er definitief een einde te komen aan de gigantische rally van de afgelopen maanden.

Sinds het begin van dit beursjaar was er rondom het aandeel Tesla sprake van een ongekende euforie. Een groot gedeelte van de beleggers voegde Tesla aan de portefeuille toe om op die manier snel rendement te behalen. Toch lijkt die tijd achter de rug te liggen. Als reactie op de tegenvallende cijfers daalde het aandeel flink in waarde en dat is op basis van een simpele grafiek niet vreemd te noemen.

Tesla is zwaar overgewaardeerd

Op basis van beurswaarde is er bij Tesla sprake van een gigantische overwaardering. Ten minste, als we Tesla vergelijken met andere autofabrikanten. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van StockTwits, te zien dat de beurswaarde per auto bij Tesla 1,17 dollar bedraagt. En dat is stukken meer dan bij bijvoorbeeld BMW (0,04 dollar) en Ford (0,02 dollar) het geval is.

Uiteraard moeten we deze constatering wel met een korreltje zout nemen. Beleggers die namelijk investeren in Tesla verrichten met name een investering omdat ze geloof hebben in de toekomst. Toch lijken de toekomstplannen van Musk, gezien de laatste cijfers, wat te optimistisch te zijn.