De energieaandelen kwamen aanvankelijk goed uit de startblokken dit jaar. Toch is de afgelopen weken die positieve trend volledig omgeslagen. Als gevolg van de zorgen over de overproductie binnen de oliemarkt, hebben de energieaandelen zware klappen moeten incasseren.

Jeff Carbone, werkzaam bij Cornerstone Financial Partners, laat weten dat er op dit moment sprake is van een pessimistische stemming als het gaat om de energiesector. Op jaarbasis noteert deze sector ongeveer 10% lager en dat is volgens Carbone een reden voor beleggers om hun heil ergens anders te zoeken.

Energieaandelen worden keihard afgestraft

energieaandelen-1

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat we voor het eerst in meer dan twee jaar tijd te maken hebben met een uitstroom aan kapitaal binnen de energiesector. Deze staafgrafiek maakt dus wel duidelijk hoe problematisch de huidige situatie is.

energieaandelen-2

Daarnaast is er sprake van nog een opmerkelijk feit. Voor het eerst in jaren tijd hebben we immers te maken met een grote divergentie tussen de olieprijs en de prestatie van de energieaandelen. Op de bovenstaande grafiek, wederom afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de energieaandelen het de laatste tijd een stuk slechter hebben gedaan dan de olieprijs zelf.

Het heeft er dus alle schijn van dat de energieaandelen de afgelopen handelsweken wel erg hard zijn afgestraft.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>