Het beursjaar 2017 verloopt vooralsnog niet bepaald gunstig voor de energieaandelen. De afgelopen maanden heeft de olieprijs veel waarde moeten inleveren en de energieaandelen hebben hier ook de nare gevolgen van ondervonden. Zij moesten zelfs procentueel gezien nog meer waarde inleveren dan de olieprijs zelf.

Het probleem van de energiemarkt lijkt steeds groter te worden. Op dit moment doet de organisatie van olielanden (OPEC) er alles aan om de productie terug te dringen, maar vooralsnog lijkt het weinig zin te hebben. En ook op de beursvloer wordt het steeds duidelijker dat beleggers hun geloof in de energiesector beginnen te verliezen.

Beleggers durven niet te investeren in energieaandelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de correlatie tussen waarde-aandelen en energieaandelen in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de correlatie in de afgelopen 9 jaar nog nooit zo laag is geweest. Sinds het jaar 2014 zijn de waarde-aandelen in waarde gestegen, terwijl de energieaandelen begonnen aan een dalende trend die tot op de dag van vandaag nog van kracht is.

Volgens Brian Jacobsen, strateeg bij Wells Fargo, nemen beleggers op dit moment een afwachtende houding in als het gaat om een investering in de energiesector. Volgens hem houden steeds meer beleggers rekening met een grotere prijsdaling van de olieprijs. En aangezien de olieprijs de belangrijkste drijfveer is van de energiesector, kan deze sector niet rekenen op de steun van een groot gedeelte van de beleggers.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>