Een aantal maanden geleden werd er nog volop gepredikt dat we de oliemarkt links moesten laten liggen. In juni stond de olieprijs er immers behoorlijk slecht voor. Toch zijn we sinds dat moment – toen haast de hele markt pessimistisch was – flink in waarde gestegen. Op dit moment noteert de prijs van een vat ruwe olie bijna 20% hoger en ineens ziet de toekomst er zonnig uit.

De mannen van LPL Research hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar de prijsbewegingen binnen de oliemarkt. Op technisch gebied hebben we op dit moment te maken met een bijzondere situatie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is namelijk te zien dat de olieprijs op dit moment weer boven de 200-daags gemiddelde lijn beweegt (grijs). Daarnaast is de 50-daags gemiddelde lijn recent naar boven toe gekruld. En deze combinatie kan er voor zorgen dat de olieprijs ook in de toekomst de stijgende trend weet te vervolgen.

Gaat de olieprijs een vervolg geven aan de stijgende trend?

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de olieprijs normaal gesproken erg goed presteert de maanden nadat we te maken hebben met een notering van terug boven de 200-daags gemiddelde lijn en een stijgende krul van de 50-daags gemiddelde lijn. Sinds het jaar 1984 is deze combinatie 28 keer voorgekomen en de gemiddelde stijging na 12 maanden bedraagt bijna 9%.

Uiteraard biedt dit onderzoek geen enkele garantie voor een verder stijgende olieprijs, maar het geeft wel aan dat de toekomstkansen voor de oliemarkt er ineens een stuk beter bijliggen dan een aantal maanden geleden het geval was.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>