De afgelopen week wist de stier flikken tikken uit te delen. Terwijl de beren de weken daarvoor de regie in handen hadden, moest ze de afgelopen week flink toegeven. In Europa en in Amerika werden er nieuwe recordkoersen neergezet en de ‘shorters’ verlieten met de staart tussen de benen het speelveld.

Volgens de mannen van ZeroHedge is er sprake van een bijzondere situatie. Door de overheersing van de stieren zijn er immers maar weinig beleggers te vinden die short-posities innemen. Met andere woorden: er zijn maar weinig mensen die durven te speculeren op dalende aandelenkoersen. En dat is toch wel opmerkelijk, gezien het feit dat er nog genoeg donkere wolken boven ons hoofd hangen.

Zijn de beren kansloos?

beren-handdoek

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ZeroHedge, is te zien dat de ‘SPY Short Interest’ de afgelopen maanden flink is afgenomen. Dit laat zien dat maar weinig beleggers geloven in een dalende beursbeweging.

Volgens de mannen van ZeroHedge hadden we voor het laatst te maken met een dergelijk laag niveau in het jaar 2007. In mei 2007 werd toen eenzelfde notering bereikt en op dat moment was de S&P 500 index bezig met het vormen van dé top. Voor de beleggers is het te hopen dat we deze keer niet met hetzelfde scenario te maken gaan krijgen.