Het jaar 2017 verliep uiteindelijk veel winstgevender dan veel analisten hadden verwacht. Zelfs de meest Bullishe beursverwachting werd verslagen. Mede door het geweldige beursjaar dat achter onze rug ligt, zijn de verwachtingen voor het nieuwe jaar hooggespannen. De kans op een grote beursstijging is volgens een onderzoek echter vrij klein.

Tiho Brkan, van The Atlas Investor, heeft de huidige marktsituatie onder de loep genomen. Hij constateert dat we op dit moment te maken hebben met een niveau van 50% bij de zogenoemde ‘Optimistic & Pessimistic Financial Advisor Spread’ indicator. Deze indicator is eigenlijk een hulpmiddel om in kaart te brengen of er sprake is van een optimistische of pessimistische stemming.

Grote beursstijging? Die kans lijkt erg klein te zijn

Op de grafiek hierboven, afkomstig van The Atlas Investor, is te zien dat we tijdens de afgelopen 20 jaar zelden te maken hebben gehad met een dergelijke notering. Een dergelijke hoge notering is volgens sommige analisten een teken van sterkte. De cijfers liegen er echter niet om. Gemiddeld gezien staat de S&P 500 index een jaar later ‘slechts’ 1,6% procent hoger bij een stand van boven de 40% bij deze indicator.

Op de grafiek is ook te zien dat de slechtste jaarprestatie gemiddeld gezien behaald wordt bij een notering van boven de 40%. Mocht het verleden dus een goede basis zijn voor de toekomst, dan voorspelt dit onderzoek geen grote beursstijging dit jaar.