De Amerikaanse indices zijn sinds het jaar 2009 flink in waarde gestegen. Daarbij wisten de Amerikaanse markten meerdere malen bijzondere mijlpalen te bereiken. Toch is het niet overal in de wereld de afgelopen jaren grote pret geweest op de markten. Zo ook niet op de Chinese aandelenmarkt.

De Chinese aandelenmarkt kreeg in het jaar 2015 flinke klappen te verduren. En dit gebeurde na de zomer van 2015. De maanden daarvoor wist de bekendste Chinese index, de Shanghai index, nog werkelijk door het dak te vliegen. Toch bleef er vervolgens maar weinig van deze winst over. Ook tijdens de eerste maanden van 2016 hadden de Chinese aandelenmarkten het bijzonder lastig.

Chinese beurs heeft het niet gemakkelijk gehad

De problemen in China hebben er voor weten te zorgen dat de Chinese overheid herhaaldelijk in actie moest komen. Zo werden er diverse maatregelen ingevoerd die er voor moesten gaan zorgen dat de kapitaaluitstroom ten einde zou komen.

china-vs-verschil

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Shanghai index op dit moment nog steeds erg achterloopt op de S&P 500 index. In het eerste deel van 2015 wist de Chinese index nog een indrukwekkende herstelbeweging in te zetten, maar zoals genoemd was deze beweging van korte duur.

Gezien de divergentie tussen de Chinese en Amerikaanse aandelenmarkt, zouden we kunnen zeggen dat de Shanghai index nog over voldoende potentieel beschikt.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER