Sinds het begin van dit jaar worden we al geconfronteerd met een extreem lage volatiliteit. Voor traders is dit vaak niet goed nieuws, want deze groep beleggers is met name gebaat bij de nodige beweeglijkheid. Deze extreem lage beweeglijkheid komt overigens niet voor de eerste keer voor. Ook net voor het uitbreken van de financiële crisis hebben we te maken gehad met een structureel lage volatiliteit.
Via de media worden we regelmatig herinnerd aan de recordrace die gaande is bij heel wat indices. Daarnaast laat de media regelmatig weten dat de stijgende trend gepaard gaat met een zeer lage beweeglijkheid. Volgens sommige beleggers is deze lage volatiliteit echter een serieus punt van aandacht. Voorspelt deze lage beweeglijkheid dat er een grote wervelwind op komst is?
Lage volatiliteit kan een tijd aanhouden
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockTwits, is te zien dat we ook in het jaar 2007 te maken hadden met een lange periode van lage beweeglijkheid. Ook destijds bewogen we net als nu rond een koers van 10. Maar, een lage beweeglijkheid voorspelt dus niet direct een flinke crash, want in de periode 2006/2007 hebben we enkele maanden te maken gehad met een zeer lage beweeglijkheid. Pas later werden de markten geconfronteerd met een gigantische sell-off.
Wel laat deze grafiek goed zien dat we niet eeuwig te maken zullen hebben met een lage volatiliteit. Vroeg of laat zullen we weer geconfronteerd worden met de nodige paniekverkopen. Wat dat betreft is een goede bescherming van de portefeuille geen overbodige luxe te noemen.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)