De Amerikaanse aandelenmarkten hebben sinds de bodem van 2009 een beduidend betere beursprestatie afgeleverd dan de Europese indices. Dit had met name te maken met de economische groei die in Amerika beduidend sneller terugkeerde dan in Europa het geval was. Toch is de kans groot dat die rollen de komende jaren omgedraaid zullen zijn.

De Europese aandelenmarkten zijn in het jaar 2017 goed uit de startblokken gekomen. De Europese economie draait weer op volle toeren en de anti-Europese partijen lijken geen schijn van kans te maken bij de landelijke verkiezingen. Nu de rust weer is teruggekeerd durven de beleggers daarom weer een belegging in Europese aandelen aan.

Europese aandelen kunnen de komende 10 jaar gaan outperformen

eu-vs-aandelen

Volgens Michael Batnick, van Irrelevant Investor Blog, is de kans groot dat de Europese aandelenmarkten de komende 10 jaar de Amerikaanse aandelenmarkten zullen gaan verslaan. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat we in de ‘groene zone’ terecht zijn gekomen.

Deze zone wordt alleen bereikt op de momenten dat de Amerikaanse indices een extreem betere prestatie weten neer te zetten dan hun Europese vriendjes. En daar is de afgelopen jaren sprake van geweest.

In de voorgaande 44 keren toen we ook te maken hadden met een dergelijk groot verschil tussen Amerika en Europa, wisten de Europese aandelen in alle gevallen de 10 daaropvolgende jaren een betere prestatie af te leveren dan de Amerikaanse aandelen. Wat dat betreft mogen de Europese stieren gaan warmlopen.