Een correctie? De meeste beleggers kunnen het zich nauwelijks voorstellen. In het jaar 2017 zijn we geen één keer geconfronteerd met een noemenswaardige correctie. Daarnaast zien de verwachtingen voor het nieuwe jaar er erg goed uit. Waarom zouden we dan te maken gaan krijgen met een correctie?

Allereerst is het belangrijk om als belegger te beseffen dat zelden dingen lopen zoals verwacht. Ook tijdens de afgelopen jaren zijn we daar mee geconfronteerd. Wie had namelijk verwacht dat het merendeel van de Britten zou gaan stemmen vóór een uittreding uit de EU? Om nog maar te zwijgen over de onverwachte winst van Donald Trump.

Deze indicator wist vaker te leiden tot correcties

Dergelijke ‘onverwachte’ gebeurtenissen zouden zich ook in 2018 kunnen voordoen. Daarnaast is er een technische indicator die ons probeert te waarschuwen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Andrew Thrasher, is te zien dat de S&P 500 index op dit moment meer dan 10% boven haar wekelijkse 50-MA beweegt. Iets wat we voor het laatst in december 2013 zagen!

Thrasher laat weten dat we tijdens de afgelopen 15 jaar meermaals te maken hebben gehad met een dergelijk ‘gat’ tussen de index en de koers van de gemiddelde lijn. In het meest van deze gevallen wist dit op korte termijn telkens te zorgen voor een correctie. In het jaar 2007 werd zelfs het startsein gegeven voor de financiële crisis.

Het lijkt dus niet het ideale moment te zijn om erg optimistisch te zijn!