De aandelenmarkten hebben de afgelopen dagen eindelijk weer te maken gehad met de nodige volatiliteit. Voor veel traders was dit absoluut geen overbodige luxe, want de afgelopen weken hadden we te maken met een extreem lage beweeglijkheid. En op het moment dat er weinig beweging is, kunnen traders vaak niet toeslaan.

De afgelopen week hadden we te maken met 14 opeenvolgende handelsdagen waarbij de S&P 500 index op dagbasis een bandbreedte had van minder dan 0,5%. In andere woorden betekent dit dat het verschil tussen de hoogste en de laagste koers op dagbasis minder dan 0,5% was. In dat geval mogen we dus wel zeggen dat er sprake is van extreem lage beweeglijkheid.

Stieren juichen lage volatiliteit toe

lage-volatiliteit-goed-nieuws

Toch hoeft deze lage beweeglijkheid geen voorbode te zijn voor een forse daling. Uit onderzoek van LPL Research blijkt namelijk dat we dergelijke trends vaak terugzien binnen Bull Markets. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Research, is deze gewaarwording in beeld gebracht.

Voor de stieren is deze lage beweeglijkheid dus allesbehalve slecht nieuws. Tijdens de voorgaande keren dat we te maken hadden met een dergelijke trend, wisten de aandelenmarkten de maanden daarna flink in waarde te stijgen.