De financiële crisis heeft diepe sporen achtergelaten bij de meeste wereldwijde economieën. Met name de landen die geïnfecteerd werden met de verpakte subprime hypotheken die vanuit Amerika overkwamen, hebben het diep moeten vergelden. Gelukkig ligt die rampzalige crisis voor de meeste mensen op dit moment achter de rug.

Sinds de financiële crisis is er heel wat veranderd in de hedendaagse economie. Allereerst zijn de banken veel voorzichtiger geworden met het verstrekken van een hypotheek en daarnaast zijn de zogenoemde ‘tophypotheken’ bijna nergens meer te krijgen. Ook zijn de technologische ontwikkelingen de afgelopen jaren in een versnelling terecht gekomen. En met name binnen de retailsector is dit goed voelbaar.

Grote verschillen binnen de Amerikaanse retailsector

Heel wat retailers hebben de afgelopen weken hun kwartaalcijfers gepubliceerd. En de afgelopen jaren is er al een duidelijke trend waarneembaar dat de consumenten steeds vaker een bestelling via het internet plaatsen. En dat heeft ook op de beurs duidelijk geleid tot grote schommelingen.

crisis-retailsector

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van StockTwits, is te zien dat de meeste traditionele retailers de afgelopen 10 jaar flink wat beurswaarde hebben verloren. Alleen Walmart wist in deze periode te groeien met een kleine 2%. Toch trekken met name de grote verliezen de aandacht.

Amazon, die de afgelopen jaren heeft ingespeeld op de behoeftes van de consumenten, heeft de afgelopen 10 jaar een exponentiële groei mogen doormaken. Op dit moment is de beurswaarde van het bedrijf meer dan 2.347% hoger dan in het jaar 2006 het geval was.