Gezien de huidige marktomstandigheden zijn er maar weinig analisten te vinden die rekenen op een serieuze beursdaling. Door de sterke opwaartse trend van de afgelopen weken lijkt de stier haast onoverwinnelijk te zijn. Toch waarschuwt de rentemarkt voor een serieuze trenddraai.

Tijdens de afgelopen jaren zaten de rentes op de meeste staatsobligaties gevangen in een dalende trend. In het jaar 2019 was er zelfs officieel sprake van een ‘omgekeerde rentecurve’. En daar is sprake van op het moment dat de lange rente onder de korte rente ligt. Dit was bijvoorbeeld zichtbaar bij de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Die rente lag op een gegeven moment onder de rente op de 3-maands Amerikaanse staatsobligatie. En een dergelijke situatie zagen we eerder alleen in de jaren 2000 en 2007.

Beleggers moeten de trenddraai op de rentemarkt serieus nemen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Sven Henrich, is te zien dat de lange rente tijdens de afgelopen weken wat harder wist te stijgen dan de korte rente. En daardoor is er op dit moment niet meer sprake van de beruchte rentecurve. Maar, de grafiek maakt duidelijk dat we ons juist nu zorgen moeten maken. In het verleden betekende een trenddraai bij de rentemarkt immers juist slecht nieuws voor de aandelenmarkten. Dit zagen we namelijk eerder tijdens de toppen van 2000 en 2007.

Moeten we juist nu vrezen voor een serieuze beursdaling?

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!