Donald Trump is een man van zijn woord. In zijn verkiezingscampagne sprak Trump al over het opleggen van invoertarieven. Nu het zover is, kan dit uitmonden in een handelsoorlog. En een handelsoorlog telt nooit winnaars, enkel verliezers … waaronder vaak de aandelenmarkt. Dit is echter goed nieuws voor de goudprijs.

De goudprijs noteert al een tijdje boven de grens van $1.300, maar kan ook nog niet echt een doorbraak forceren. Het ziet er echter naar uit dat de handelsoorlog en de volatiliteit op de aandelenmarkt niet snel zal verdwijnen. Daar moet de goudprijs op termijn van kunnen profiteren.

Waarom de goudprijs nu nog niet stijgt, heeft vaak te maken met liquiditeiten van grote beleggers. Het gebeurt vaak dat goud in eerste instantie samen met aandelen daalt. Dit komt omdat beleggers bij een fors gedaalde beurs een margin call krijgen. In plaats van hun aandelen met verliezen te verkopen, verkopen ze goud voor extra liquiditeit of geven ze het gele edelmetaal als onderpand.

Maar daarna komt de goudprijs terug op gang. In 2008 daalde de goudprijs ook tijdens de volatiele periode van de aandelenmarkt om in 2009 met 25% te stijgen en de recordtocht verder te zetten tot in 2011.

Tijdens de ‘beurscrash’ van februari zagen we hetzelfde gebeuren, maar dan op kleine schaal.

Invoertarieven en een handelsoorlog

De handelsoorlog van Trump lijkt onafwendbaar. In eerste instantie had Trump China nog nodig tegen Noord-Korea. Maar de passiviteit van de Chinezen zette Trump aan om alsnog in te zetten op invoertarieven. Dit was een eerste schok voor de aandelenmarkt en het startschot van een potentiële handelsoorlog, niet alleen met China maar ook met Europa en vermoedelijk nog tal van andere landen.

Alle ingrediënten voor een escalatie zijn aanwezig.

Wanneer de markten dit beseffen, zal dit een slag in het gezicht zijn voor beleggers in aandelen. Na mogelijke liquiditeitsvereisten zal dit ongetwijfeld een positief effect hebben op de goudprijs. Die kan dan de weerstand van $1.350 – $1.375 doorbreken waarna veel hogere koersen in het verschiet liggen. De handelsoorlog van Trump kan een einde brengen aan de consolidatie van de goudprijs.

Bron: Daily Reckoning

Foto Credit: iStock

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>