Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffett bij Berkshire Hathaway, zegt dat je al succesvol kunt worden op de beurs door geen domme dingen te doen. Succesvol beleggen is bijzonder eenvoudig, maar veel beleggers maken het zichzelf onnodig moeilijk. Domme dingen vermijden is een garantie op een mooie winst.

Vooral beginnende beleggers moeten zorgen dat ze onderstaande domme fouten niet maken.

-1. Aandelen kopen op marge

Brokers bieden soms de mogelijkheid aan om aandelen te kopen ‘op marge’. Dit betekent dat je voor meer geld aandelen kan kopen dan je geld hebt op je effectenrekening. M.a.w. je koopt aandelen met geleend geld. Dit is een van de domste dingen die je kan doen. Dit klinkt mooi in theorie wanneer alles stijgt, maar het is een nachtmerrie in realiteit wanneer alles daalt.

De brokers kunnen je posities liquideren zonder toestemming wanneer ze verwachten dat je de marge niet kan terugbetalen. Zo kan je niet alleen je volledige belegging verliezen, je kan zelfs in schulden komen staan.

-2. Te veel handelen en commissie betalen

Studie na studie bewijst dat je rendement daalt naarmate je meer aan- en verkoopt. Daarom dat succesvolle beleggers handelen op lange termijn. Dan moeten ze enkel in noodgevallen verkopen. Zo daalt het aantal transacties aanzienlijk. Wanneer je frequent handelt, maak je alleen je broker rijk, niet jezelf.

-3. Emoties angst en hebzucht niet onder controle

De meeste beleggers gaan in de fout door te kopen op de top wanneer alles duur is en te verkopen op de bodem wanneer alles goedkoop is. Dat komt omdat ze hun emoties niet onder controle hebben. Angst en hebzucht zijn de grootste boosdoeners van een slecht rendement. Wanneer het goed gaat, geloven ze niet dat er iets verkeerd kan lopen. Wanneer het slecht gaat, geloven ze niet dat het ooit nog goed komt. En toch gaat de aandelenmarkt al decennia in cyclussen, voornamelijk omhoog en af en toe naar beneden.

-4. Beleggen in activa die je niet begrijpt

Je kan beleggen in instrumenten die je niet begrijpt of in aandelen die je niet begrijpt. Succesvol beleggen is weten waar je mee bezig bent. Derivaten, trackers, speeders/turbo’s, … werken meestal met een hefboom. Wanneer je dit niet begrijpt, is dat een bijna garantie om verliezen te maken.

Anderzijds moet je ook geen aandelen kopen van bedrijven die je niet begrijpt. Indien je aan een kind van 5 jaar niet kan uitleggen wat het bedrijf doet, moet je er niet in investeren. Wie belegt in bedrijven die hij begrijpt, weet veel meer wat hij moet doen.

Bron: The Balance