Snapchat IPO

Snap, het bedrijf boven de populaire sociale media app Snapchat, is een van de meeste populaire IPO’s van 2017 waar beleggers op zitten te wachten. Naar verwachting zou Snap in maart al naar de aandelenbeurs kunnen komen. Maar alvast 1 analist ziet dat niet zitten, hij waarschuwt voor Snap.

Trip Chowdhry, managing director of equity research at Global Equities Research, liet in een nota weten dat Snap ‘total junk’ is. De echte waarde van Snap zou slechts een fractie zijn van de waardering die het aandeel krijgt bij de beursgang.

Chowdhry is negatief over veel technologiebedrijven, maar haalde al zijn gram bij verschillende ‘populaire’ technologieaandelen die door de mand vielen. Zo zei hij dat Twitter zelfs ‘geen 10 dollar’ waard is, laat staan 10 miljard dollar.

Ook Groupon, Zynga, GoPro en FitBit werden door de analist de grond in geboord waarna ze het allemaal moeilijk kregen op de aandelenbeurs. Snap acht hij nog geen $500 miljoen waard terwijl Evan Spiegel en Co mikken op een beursgang ter waarde van $25 miljard.

Al deze bedrijven hadden in het verleden ook een ‘uniek’ model, net zoals Snapchat bijzonder populair is bij de millennial generatie. Maar toch slaagden ze er niet in om hun ‘uniek’ model voldoende te ontwikkelen voor een beursgenoteerd bedrijf.

Chowdhry ziet ook dat er geen consolidatie plaatsvindt bij de advertenties op sociale media. Advertenties groeien aan een traag tempo en worden over enorm veel platformen gespreid.

Andere analisten zijn wel positief

Neil Campling ziet wel potentieel in Snap. Toen Facebook in 2014 WhatsApp kocht voor $20 miljard vond iedereen dit krankzinnig. Nu is dit ‘de deal van de eeuw’. Net hetzelfde met de overname van Instagram voor $1 miljard. Snapchat zit ook in zo’n unieke positie en is minstens evenveel waard, aldus Campling.

Google deed er 12 jaar om van 0 naar $5 miljard omzet te gaan, Facebook deed dat in 6 jaar. Snapchat groeit sneller dan Google en Facebook. Dit is nog maar het begin, besluit Campling.

Bron: CNBC