De aandelenmarkten hebben de afgelopen twee weken de weg naar omhoog teruggevonden. Met name in Europa werd het beursfeestje uitbundig gevierd. Zo wist bijvoorbeeld de Duitse beurs meerdere malen te stijgen naar nieuwe recordhoogten. Ook in Amerika zitten de koersen weer in de lift, maar hier wordt het feestje beduidend een stuk rustiger gevierd.

Overigens is het niet vreemd dat de Europese aandelenmarkten met name op dit moment goede zaken weten te doen. De Amerikaanse indices hebben de afgelopen jaren immers jaar-op-jaar de Europese markten verslagen en die tijd lijkt nu omgedraaid te worden. De Nederlandse en Franse verkiezingen zijn goed uitgevallen voor Brussel en daardoor durven de beleggers weer een belegging in Europese aandelen aan.

Denkt u dé top te kunnen voorspellen?

Volgens Ben Carlson, werkzaam bij Ritholtz Wealth Management, zijn er de afgelopen maanden veel analisten geweest die dachten dat ze dé top konden voorspellen. Volgens Carlson is dit haast onmogelijk. De fundamentele aspecten mogen dan wel voor een groot deel voorspeld kunnen worden, maar analisten kunnen nooit rekening houden met onverwachte gebeurtenissen. En juist die onverwachte gebeurtenissen weten vaak te zorgen voor een flinke prijsval.

top-voorspellen

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van MarketWatch, zijn de meest recente Bear Markets in beeld gebracht. Carlson vervolgt dat analisten daarnaast niet de emoties van beleggers kunnen voorspellen. En aangezien het feit dat beleggers met name handelen op emotie, is dit een van de belangrijkste drijfveren achter de desbetreffende marktbeweging.