Sinds een aantal weken is de beweeglijkheid op de markten weer flink teruggelopen en dat heeft alles te maken met de ‘rustige’ situatie die er op dit moment op de markten heerst. Ondanks het feit dat de geopolitieke spanningen steeds verder oplopen, lijken de beleggers zich weinig zorgen te maken.

Sinds de uitslag van de Franse verkiezingen is de volatiliteit nog verder teruggelopen. We hadden recent zelfs te maken met niveaus die we voor het laatst net voor het uitbreken van de financiële crisis hebben gezien. We mogen dus wel zeggen dat er sprake is van een bijzondere situatie. Toch wist de beweeglijkheid gisteren weer flink op te laaien door de spanningen rondom Trump.

Lage beweeglijkheid kan goed zijn voor de aandelenmarkten

lage-beweeglijkheid

Toch hoeft een lage beweeglijkheid niet direct te resulteren is een ware beursval. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Pension Partners, is te zien dat de S&P 500 index het normaliter goed weet te doen op het moment dat we te maken hebben met een lage volatiliteit. Dit onderzoek is gebaseerd op de gemiddelde beweeglijkheid tijdens de eerste 91 handelsdagen van het jaar. Op dit moment hebben we te maken met de op drie na laagste gemiddelde beweeglijkheid.

Aan de andere kant laat dit onderzoek ook zien dat de gemiddelde jaarvolatiliteit in alle gevallen vervolgens hoger was. Wat dat betreft moeten beleggers altijd voorbereid zijn op de nodige ‘schokbewegingen’. En daar was gisteren een goed voorbeeld van.