Je kan niet van de ene op de andere dag een belegger van topniveau worden. Beleggen vereist ervaring en inzichten. Maar de topbeleggers van vandaag zijn ook allemaal vanaf nul begonnen. Het belangrijkste is dat je begint, daarna kan je best de volgende 7 stappen volgen.

Hoe begin je best met beleggen?

-1. Lees, lees en lees

Er is niets zo belangrijk dan lezen om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Je kan beginnen met boeken te lezen, je in te schrijven op nieuwsbrieven, blogs volgen, … Zo bouw je kennis op.

-2. Volg een cursus

Naast veel lezen, zijn sommige cursussen ook bijzonder interessant om te volgen. Dit kan zowel online als offline. Een cursus kost soms wat geld, maar brengt vaak later een veelvoud op. Je kan het zien als je eerste investering.

-3. Begin op papier

Beleg eerst fictief, op papier of via een virtuele portefeuille. Op die manier kan je experimenteren zonder echt geld te verliezen.

-4. Begin met echt geld

Let op dat beleggen met echt geld heel anders is dan met een virtuele portefeuille. Wanneer je met echt geld aan de slag gaat, komen er emoties aan te pas. Het zijn die emoties die beleggen zo moeilijk maken. Begin daarom klein en zonder te grote risico’s te nemen.

-5. Volg advies

Geen enkele voetballer of atleet wordt een wereldster zonder een goede coach. Dit geldt eveneens voor beleggers. Warren Buffett deed er bijvoorbeeld alles aan om te werken voor Benjamin Graham. Een coach geeft advies, deelt zijn kennis en maakt je beter.

-6. Volg een gemeenschap

Kom in contact met andere mensen die dezelfde interesse delen. Zo kan je ervaringen en tips met elkaar delen. Zo leer je van anderen én van jezelf.

-7. Perfectioneer

Wat gaat er goed en wat gaat er fout? Wat kan je beter doen? Perfectioneer je strategie naarmate je meer ervaring en kennis hebt. Blijf niet klakkeloos hetzelfde doen maar zorg dat je beter wordt.

Bron: Yahoo Finance