Block size

Wat betekent block size?

De term block size refereert naar de hoeveelheid data dat een bepaald blok op de blockchain kan opslaan en betekent in het Nederlands blok grootte. De blockchain bestaat namelijk uit een keten van blokken die bepaalde data opslaan. Hoeveel data een blok op de blockchain precies kan opslaan ligt aan de blok grootte.

De block size van Bitcoin

De block size van de Bitcoin blockchain is 1 MB. Dit betekent dat elk blok op de blockchain van Bitcoin 1 MB aan transactie data kan opslaan. Wanneer de transactie data op een blok te hoog wordt (dus naar 1 MB convergeert) zullen transacties in het blok zeer lang duren of zelfs niet worden uitgevoerd.

De block size van Bitcoin was initieel 36 MB. In dit geval zouden er veel meer transactie kunnen worden uitgevoerd per blok dan dat bij de 1 MB het geval is. Toch is deze verlaagt, omdat het Bitcoinnetwerk met 36 MB blokken te gevoelig zou zijn voor spam en DDoS (Denial-of-Service)-aanvallen.

Het block size debat

Block SizeIn de Bitcoin community speelde een debat dat ging over het vergroten van de block size. Men stelde voor om de block size te vergroten naar 8 MB, omdat er zo meer transacties per blok konden worden verwerkt. Het gebeurde immers regelmatig dat de limiet van de block size op de blockchain van Bitcoin werd bereikt en dat hierom transacties niet konden worden uitgevoerd. Het debat resulteerde in de hard fork die resulteerde in een nieuwe munt genaamd Bitcoin Cash.

Een grotere block size kan voordelig zijn. Zo kunnen er meer transacties worden gemaakt zonder dat mensen lang moeten wachten totdat deze geverifieerd zijn.

Een nadeel is dat een grotere block size meer computercapaciteit nodig heeft om de blockchain draaiende te houden. Zo waren mining pools uit China tegen het upgraden van de block size op het Bitcoin netwerk, omdat de bandwidth (de capaciteit aan data dat kan worden vervoerd) in China dit niet aan zou kunnen.

Bron: Coindesk

Foto: iStock/iLexx

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws