Utility token

Een utility token is een soort coupon om een product of dienst op de blockchain in de toekomst te gebruiken. Daarnaast heeft een utility token als functie om het blockchain project te financieren. Een utility token is daarom geen aandeel in een project en officieel geen investering. De meeste tokens zijn geen utility tokens.

Wat bepaalt of een token een utility token is?

De SEC (Securities and Exchange Commision), de Amerikaanse toezichthouder op financiële markten, bepaalt of een token een investeringsproduct is. Als de SEC bepaalt dat een token een investeringsproduct is, is de token geen utility token, maar juist en security token. Dit bepaald de SEC op basis van de Howey test.

Voorbeelden

Utility tokenEen voorbeeld van een utility token is Filecoin. Filecoin is een decentrale applicatie voor het gebruik van computer opslag. Wanneer men computer opslag wilt gebruiken, moet men Filecoins betalen aan de persoon die de opslag uitleent.

De Basic Attention Token (BAT) is een ander voorbeeld van een utility token. BAT is een platform voor adverteerders, gebruikers en uitgevers. De BAT token functioneert als betaalmiddel tussen de drie groepen. Adverteerders moeten BAT tokens betalen om advertenties te plaatsen. De gebruikers ontvangen BAT tokens wanneer zij advertenties zien. Uitgevers ontvangen BAT tokens wanneer een advertentie goed wordt bekeken.

In beiden voorbeelden worden tokens gebruikt om gebruik te maken van een dienst of product. Wanneer de SEC de tokens toch als investeringsproduct ziet, worden de tokens geclassificeerd als security tokens. Dit is niet ondenkbaar, want vele investeerders kopen utility tokens om er geld aan te verdienen en zullen deze tokens niet gebruiken voor de dienst waar ze voor zijn bedoeld.

Bron: Strategiccoin

Foto: iStock/laremenko

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws