Afgelopen vrijdag lieten wij u weten dat Morgan Stanley niet bepaald gecharmeerd is van de dollar. Volgens de zakenbank houdt de dollarzwakte nog 6 jaar aan. Een onlangs verricht onderzoek van Nautilus Research laat ook zien dat de kans op een dalende dollar wel erg groot is.

De mannen van Nautilus Research hebben de grafiek van de dollar uitgebreid geanalyseerd. En zij komen tot de conclusie dat de kans op een verder dalende dollar wel erg groot is. Ondanks het feit dat de Amerikaanse munt onlangs nog een omgekeerd hoofd-en-schouderpatroon wist neer te zetten, hoeft dit niet direct te gaan leiden tot een flinke stijging. In het jaar 2002 zagen we namelijk een soortgelijke situatie.

Het sentiment rondom de dollar verandert

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Research, is de situatie bij de dollar in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de dollar ook in het jaar 2002 een omgekeerd hoofd-en-schouderpatroon wist neer te zetten. Een dergelijk patroon staat binnen de technische wereld bekend als een betrouwbaar bodempatroon. Toch wist dit bodempatroon in het jaar 2002 geen einde te maken aan de dalende trend. Sterker nog; het jaar daarna moest de dollar flink terrein inleveren.

Uiteraard hoeft het niet zo te zijn dat de dollar daadwerkelijk de komende maanden flink waarde zal gaan inleveren, maar het is wel duidelijk dat het sentiment op dit moment het tegenovergestelde is ten opzichte van een jaar geleden.