Ongeveer tien jaar geleden kwam aan het licht wat voor ellende er was ontstaan binnen de Amerikaanse huizenmarkt. De ‘subprime’ hypotheken hadden de hele markt verziekt en ook in de rest van de wereld was dit goed te voelen. Deze levensgevaarlijke hypotheken werden immers verpakt en verhandeld over de hele wereld. Wat er daarna gebeurde is inmiddels geschiedenis.

De Amerikaanse economie heeft op de meeste gebieden al afscheid genomen van de financiële crisis. Zo hebben we op dit moment weer te maken met een werkloosheidspercentage die voor het laatst voor het uitbreken van de rampzalige crisis zo laag was en ook de huizenmarkt is terug in balans.

Financiële sector staat op het punt om uit te breken

Voor de financiële sector kan dit een enorm belangrijk jaar gaan worden. Deze sector wist 10 jaar geleden een stevige top neer te zetten en vanaf dat moment zijn we in een vrije val terecht gekomen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van See It Market, is echter te zien dat de stieren er op dit moment alles aan proberen te doen om de weerstand uit 2007 te slechten.

Mocht deze poging slagen, dan geeft de financiële sector hier een krachtig signaal mee af. Toch moeten we deze weerstand niet onderschatten. Eerder dit jaar wisten de stieren er immers ook niet in te slagen om de weerstand te doorbreken.