Sommige beleggers houden zichzelf de illusie voor dat de koersbewegingen altijd stroken met de werkelijkheid. De traders die al wat langer meelopen, weten dat dit niet altijd het geval is. Onze emoties weten er vaak voor te zorgen dat we beslissingen nemen die we achteraf eigenlijk helemaal niet hadden willen nemen.

Beginnende beleggers vragen zich meestal af op welke manier je kunt toetsen of een aandeel koopwaardig is of niet. De analyse van een aandeel kan eigenlijk op twee manieren plaatsvinden: via de fundamentele en de technische analyse. De fundamentele analisten zijn hoofdzakelijk bezig met de cijfers van het bedrijf en de relatie tot de andere bedrijven in dezelfde sector. De technische analisten gaan er van uit dat al het nieuws al in de koers verwerkt zit en zij proberen bepaalde koerspatronen te herkennen.

Voorbeeld: Niets is wat het lijkt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van 720 Global, is een voorbeeld in beeld gebracht waarop te zien is dat de werkelijkheid niet altijd strookt met de koers. Zo wordt fastfoodketen Mc Donalds al drie jaar lang geconfronteerd met een dalende omzet, maar het aandeel heeft in die periode juist een enorme opwaartse sprong gemaakt.

Deze grafiek maakt dus duidelijk dat niet alles is wat het lijkt. De beleggers zijn er blijkbaar van overtuigd dat Mc Donalds weer op het juiste spoor terecht zal gaan komen. Een andere uitleg is dat de koopdrang op dit moment zo groot is dat haast niet meer gekeken wordt naar de prestaties van het betreffende beursgenoteerde bedrijf. Dat zou een zorgwekkende situatie zijn.