De afgelopen jaren zijn de meeste indices flink in waarde gestegen. Met name de Amerikaanse aandelenmarkten wisten in positieve zin te verrassen. Ook dit jaar zijn de markten weer uitstekend uit de startblokken gekomen. En er zijn maar weinig analisten te vinden die denken dat we binnenkort te maken zullen gaan krijgen met een trenddraai.

Toch hebben we de afgelopen jaren ook te maken gehad met de nodige serieuze correcties. Bijvoorbeeld in het jaar 2016 werden de beleggers meerdere keren op het verkeerde been gezet. Dat was allereerst al tijdens de eerste twee maanden van het jaar het geval, en vervolgens direct na de Brexit. Toch wisten de stieren zich hier dapper doorheen te slaan.

Dit is de op één na langste rally sinds het jaar 1932

Chart of the Day heeft in kaart gebracht hoe bijzonder de huidige rally is. De meting van de huidige rally is gaan lopen sinds de bodem van het jaar 2011. Dit komt omdat we in het jaar 2011 te maken hadden met een significante daling van bijna 20%.

rally-perspectief

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Chart of the Day, is te zien dat we op dit moment te maken hebben met de op één na langste rally sinds de Grote Depressie. Alleen de internetrally was van langere duur.

Op het gebied van koerswinst is de huidige rally helemaal niet zo heftig. Op dat gebied staan we immers op plek 8. Overigens zitten we op beide elementen op dit moment wel boven het gemiddelde.