Cryptocurrencies bewaren

Met een wallet bewaar je jouw cryptocurrencies. Het kan handig zijn om al jouw cryptocurrencies op dezelfde plek te bewaren. Zo hoef je niet voor elke cryptomunt een aparte wallet te installeren. Daarom zijn er ook Multi Crypto wallets. Met deze kan je meerdere cryptocurrencies opslaan in een wallet. Cryptocurrencies kunnen op een online platform, met een softwareprogramma of met een hardware device worden bewaard.

Risico’s

Cryptocurrencies bewarenCryptocurrencies online bewaren wordt als meest risicovol gezien, want de exchange beheert dan jouw cryptocurrencies.

Het minst risicovol is cryptocurrencies op een hardware device bewaren, want dan beheer je jouw cryptocurrencies zelf en offline.

Cryptocurrencies met een softwareprogramma bewaren staat hier tussen. Je beheert de cryptocurrencies zelf, maar je bewaart deze online of offline op je computer.

Online wallets

Online je cryptocurrencies bewaren is het meest makkelijkst, maar ook het minst veiligst. Het online platform, waar jouw cryptocurrencies op worden bewaard, beheert de cryptocurrencies . Jij beheert de cryptocurrencies dus niet. Je hebt namelijk geen privé sleutel. De cryptocurrencies zijn dus zo veilig afhankelijk van het platform.

Een online platform is bijvoorbeeld een exchange, zoals Coinbase of Bitfinex. Het grote voordeel van cryptocurrencies op een online platform te bewaren, is dat je crypto’s liquide zijn. Dit wil zeggen dat je cryptocurrencies op elk moment kan kopen en verkopen.

Hardware wallets

Je cryptocurrencies bewaren op een hardware device is het meest veilig. Alleen zijn je cryptocurrencies minder liquide en een hardware device moet worden aangeschaft. Je beheert de cryptocurrencies zelf. Hiervoor heb je een privé sleutel. Het is zaak om deze goed te bewaren, want met deze kan je altijd bij je cryptocurrencies. Ook als je het wachtwoord of de pincode van het hardware device bent vergeten.

Een hardware wallet heeft geen verbinding met internet en is een extern device is, zoals een USB stick. Je bewaart je cryptocurrencies dus offline en daarom zijn cryptocurrencies op een hardware device het minst gevoelig voor hacks. Ook zijn vrijwel alle hardware wallets geschikt voor verschillende cryptocurrencies en dus Multi Crypto wallets.

Enkele hardware wallets zijn Trezor, Ledger nano S of Keepkey.

Software wallets

Een software wallet dient geïnstalleerd te worden op een computer of smartphone. Met een software wallet beheer je jouw cryptocurrencies zelf, want je hebt de privé sleutel. Er zijn twee soorten software wallets: Hot wallets en Cold storage wallets.

Met een Hot wallet zijn je cryptocurrencies verbonden met het internet. Dit kan handig zijn omdat je cryptocurrencies toegankelijker zijn, zo kan je vanaf meerdere apparaten bij jouw cryptocurrencies. Echter brengt dit ook risico’s met zich mee. Omdat de cryptocurrencies toegankelijker zijn, zijn deze ook toegankelijker voor hackers.

Met een Cold storage wallet bewaar je de cryptocurrencies op de hardeschijf van je computer of smartphone. Deze worden dus offline bewaard. Dit is veiliger dan je cryptocurrencies in een Hot wallet of op een online platform bewaren, maar tegelijkertijd minder toegankelijk. Ook zal je de cryptocurrencies verliezen wanneer je harde schijf crasht of je computer wordt gehackt.

Er zijn veel verschillende software wallets. Zo zijn er dedicated wallets. Dit is een wallet voor een specifieke cryptocurrency, zoals Bitcoin of Ethereum. Er zijn ook enkele Multi Crypto software wallets, zoals Exodus en Jaxx voor de desktop en Coinomi voor de smartphone.

Foto: iStock/mennovandijk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws