PIVX

Wat is PIVX?

PIVX staat voor Private Instant Verified Transactions en is een cryptovaluta waar de anonimiteit van de gebruiker het belangrijkst is. De cryptomunt wil dienen als verbeterde versie van DASH. De code van PIVX is gebaseerd op de meest recente code van Bitcoin (0.10.x).

PIVX maakt – net als DASH – gebruik van masternodes. Alleen krijgt iedereen met PIVX in zijn wallet (stakers) een gedeelte van de opbrengst van de transactiekosten. Het staken van de cryptomunt moet zo’n 4,8% rendement per jaar opleveren. De cryptomunt maakt gebruik van het consensus protocol Proof-of-Stake.

Hoe is PIVX ontstaan?

De cryptomunt is op 1 februari 2016 ontstaan onder de naam Darknet. Deze naam roept associatie op met het Dark Web en daarom is de naam veranderd naar PIVX. Uit de pre-mine van 60.000 munten ontstonden 6 masternodes.

Verder is het onduidelijk wie precies de oprichters van de cryptomunt zijn. Zo gebruiken de meeste teamleden pseudoniemen op de site.

Welk doel dient de munt?

De cryptomunt heeft als doel het anoniem versturen van waarde. Daarnaast is een gedemocratiseerd en gedecentraliseerd beleid belangrijk voor de munt. Zo is het governancesysteem van PIVX afhankelijk van de gehele gemeenschap. Niet alleen van de masternodes, maar van alle stakers.

Monetair

PIVXPIVX heeft een ongelimiteerd maximaal aanbod. Huidig zijn er 56.198.777 munten in circulatie, wat ongeveer 40% is van de geschatte 139.167.772 munten die er in 2050 zullen zijn. 60.000 munten zijn uitgegeven via een kleine pre-mine en ongeveer 43.000.000 munten zijn gemined middels Proof-of-Work.

Proof-of-Work stopte in augustus 2016. Toen ging de cryptomunt over op het consensus protocol Proof-of-Stake. Elke 60 seconden zal er een nieuwe blok worden gecreëerd met als opbrengst 5 PIVX. Deze opbrengst zal niet veranderen, daarom is er sprake van afnemende inflatie door de tijd heen.

Waar kan je de token verhandelen?

PIVX is te verhandelen op verschillende platformen. Een handelsplatform met veel volume waar de munt wordt verhandeld is Binance.

Het is handig om eerst bitcoins aan te kopen via bijvoorbeeld LiteBit, Coinbase of Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar bitcoins direct kunnen worden aangekocht. Wanneer je eenmaal in bezit bent van bitcoins kan je deze via een exchange, zoals Binance, omwisselen in PIVX.

Foto: iStock/Zapp2Photo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws