Werk niet voor geld, maar laat het geld voor jou werken. Zo doen de rijkste mensen ter wereld dat ook. Er is geld genoeg in de wereld. Iedereen heeft evenveel recht op rijkdom. Maar zolang jij werkt voor geld en jouw geld niet voor jou, zal het bijzonder moeilijk zijn om rijk te worden. Geld is een hulpmiddel om dat doel te bereiken. 3 tips kunnen jou op de goede weg helpen.

Financiële onafhankelijkheid is de natte droom voor iedereen die met geld bezig is. Maar financiële onafhankelijkheid bereik je enkel wanneer jouw geld (ook) voor jou werkt. Via deze 3 tips kan je ervoor zorgen dat jouw geld het grootste werk doet en niet jijzelf.

-1. Budget

Weet waar je geld naartoe gaat in plaats van je af te vragen waar het gebleven is. Dat kan heel eenvoudig via een budget. Een budget is de allerbelangrijkste manier om je geld op een goede manier te beheren.

Een budget is naast je inkomen het beste hulpmiddel om jouw geld op de beste manier aan het werk te zetten. Wie echt werk wil maken van rijk worden, kan niet zonder een geordend budget. Dit zijn enkele tips om jouw budget onder controle te houden:

-2. Geen schulden

Denk eens na hoeveel rente je iedere maand betaalt aan schulden: rente op je hypotheeklening, rente op je autolening, rente op achterstallige kredietkaartbetalingen, … Rente kost jou geld. Indien je dat zou kunnen besparen, zou dat kapitaal geld kunnen opbrengen.

Schulden beperken onze toekomstige financiële beslissingen. Stel je maar eens voor hoeveel extra financiële ruimte je zou hebben wanneer je geen rente meer zou moeten betalen op je schulden. Je schulden zo snel mogelijk afbetalen is een topprioriteit voor diegene die financieel onafhankelijk willen worden.

-3. Sparen en beleggen

Eens je een budget hebt en je schulden zijn weggewerkt, kan je gaan investeren. Nu komt het moment om je geld pas echt aan het werk te zetten. Het leukste is dat nu de show echt begint. Stilletjes aan begint jouw geld steeds meer geld te maken. Dit is als een exponentiële curve.

Exponentiële curve

Het proces begint langzaam, maar gaat sneller en sneller totdat je geld na verloop van tijd alle zware werk voor zijn rekening neemt. Tijd, beleggingen en samengestelde interest zijn elkaars beste vrienden. Zorg dat ze dan ook lange tijd goede vrienden blijven.

Enkele extra tips om te sparen:

Bron: The Balance