China was ooit het middelpunt van de cryptogemeenschap. Maar de Chinese overheid doet er alles aan om cryptomunten te verbannen. De regelgeving in China wordt dan ook steeds strenger. Recent werden nog honderdduizenden Chinezen verbannen van een populair sociaal media kanaal omdat ze over crypto communiceerden. De Chinese overheid voert de strijd tegen crypto op.

Vorig week heeft de Chinese overheid honderdduizenden WeChat accounts geblokkeerd. Het betreft accounts van populaire crypto-kanalen Deepchain, Huobi News, Jinse en CoinDaily. WeChat is een van de grootste sociale media spelers ter wereld met meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers.

Volgens de Chinese overheid hebben de accounts “Interim Provisions on the Development of Public Information Services for Instant Messaging Tools” overtreden door ICOs en crypto-trading te promoten.

ICOs werden eind 2017 al verboden in China. Sindsdien voert de overheid de strijd verder op. De laatste weken komt dit zelfs in een stroomversnelling.

Volgens Leonhard Weese van de Bitcoin Association of Hong Kong zouden de accounts verbannen zijn omdat de getroffenen communiceerden over een vaccinatieschandaal dat de krantenkoppen siert in China. Maar een medewerker van de Chinese overheid bevestigde dat dit wel degelijk kadert in de poging om ICOs aan banden te leggen.

ICOs, Alibaba en Binance

Op 25 augustus waarschuwde de Chinese Centrale Bank nog tegen de uitgiftes van ICOs. Ze zien blokchain als een belangrijke ontwikkeling, maar ICOs worden gezien als gevaarlijk en illegaal door het speculatieve karakter en potentiële fraude.

Alipay, het FinTech platform van Alibaba met een marktwaarde van $150 miljard, heeft de handel in cryptomunten op het Alipay netwerk verboden. Chinezen die via Alipay in cryptomunten handelen, dreigen hun account te verliezen. Vermoedelijk komt dit op vraag van de Chinese overheid, al ontkent Alipay dit officieel.

Ten slotte heeft Binance, ’s werelds grootste crypto-handelsplatform op basis van volume, zijn event van 23 augustus in Beijing moeten annuleren. De Chinese overheid kondigde een verbod aan op commerciële blockchain conferenties. Hotels en evenementenbureaus mogen geen conferenties meer organiseren met betrekking tot cryptomunten en blockchain.

Bron: CoinTelegraph

Foto Credit: iStock