Ethereum streeft er naar om een wereldcomputer te zijn – een wereldwijd platform voor ontwikkelaars. Helaas, wil dit tot op de dag van vandaag niet lukken. Maar door Serenity – een nieuwe fase in de ontwikkeling van Ethereum – zal Ethereum wel de beoogde wereldcomputer worden.

“Serenity is ‘de wereldcomputer’ die Ethereum altijd al streefde te zijn.”, zei Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, op een conferentie genaamd Devcon4 in Praag.

Huidige probleem van Ethereum

Op het moment loopt Ethereum tegen schaalbaarheidsproblemen aan. De blockchain van Ethereum kan niet genoeg transacties uitvoeren om mainstream adoptie aan te kunnen. Ethereum komt dus capaciteit te kort voor een wereldcomputer.

Een wereldcomputer is een wereldwijd platform voor slimme contracten die ontwikkelaars kunnen opstellen. Deze contracten oefenen zich vervolgens vanzelf uit. Hierdoor kunnen allerlei processen efficiënter verlopen.

Een voorbeeld hiervan zijn ICO’s. De manier hoe ICO’s geld ophalen is stukken efficiënter dan de traditionele tegenhanger, de IPO.

Serenity is de oplossing

Serenity zal het schaalbaarheidsprobleem oplossen omdat het gebruik gaat maken van twee nieuwe technologieën, genaamd Casper en Sharding. Beide zijn zelf door Ethereum ontwikkeld.

Casper is de verandering van het consensusprotocol van Ethereum. Een fundamentele verandering, want dit protocol bepaalt op welke manier transacties worden goedgekeurd en hoe de blockchain wordt uitgebreid. Het protocol zal veranderen van Proof-of-Work (hetzelfde protocol als Bitcoin) naar Proof-of-Stake.

Proof-of-Stake zal een verbetering zijn omdat het volgens velen, waaronder Buterin, veiliger is dan Proof-of-Work. Een succesvolle hack zal bijvoorbeeld voor een Proof-of-Stake blockchain vele malen duurder zijn dan bij een Proof-of-Work blockchain.

Verder is Sharding een technologie die de schaalbaarheid van Ethereum zal verbeteren doordat het ‘side-chains’ – uitsplitsingen van de blockchain – mogelijk maakt.

Volgens Buterin zullen deze verbeteringen leiden tot een snellere bevestiging van transacties. Als Serenity klaar is zullen transacties al na 8 tot 16 seconden zijn bevestigd.

Daarnaast zullen er door Serenity op een 1000 keer grotere schaal transacties kunnen worden uitgevoerd. Wellicht genoeg voor mainstream adoptie.

En de oplossing is niet ver meer weg

Wanneer Serenity af is, wist Buterin niet. Maar heel ver weg is het niet meer, zo stelde hij:

“De dag dat we live gaan – dat is de mijlpaal waar iedereen op wacht. Dat is de mijlpaal waar we de afgelopen vier of vijf jaar naartoe hebben gewerkt en het is eigenlijk niet heel ver weg meer.”

Bron: Coindesk, Youtube

Foto: iStock