Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is de eerste decentrale cryptomunt in de wereld. Dit houdt in dat er geen centrale autoriteit is die de munt reguleert. Het is volledig digitaal en kent hierdoor geen landgrenzen. Er kunnen betalingen worden gedaan zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt.

Sinds de introductie van de cryptomunt zijn er veel meer andere digitale munten bijgekomen. Tot op heden is de Bitcoin de bekendste en de grootste (naar marktkapitalisatie gemeten) cryptomunt. Op het moment van schrijven is dat zo’n 194 miljard dollar voor Bitcoin.

In Nederland en België worden bitcoins op steeds meer plaatsen geaccepteerd, waarbij het vooral voor internetbetalingen wordt gebruikt. Zo kan je in verschillende webshops met bitcoins betalen. Toch is de munt ondanks zijn betaalmogelijkheden vooral bekend als handelsinstrument: de meeste Bitcoinhouders zien de munt als een belegging.

Hoe is Bitcoin ontstaan?

Satoshi Nakamoto heeft in 2009 de open-source code voor Bitcoin geschreven. De identiteit van deze groep of persoon is nooit achterhaald en blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. De is later verder ontwikkeld tot de Bitcoin die we vandaag kennen.

Bitcoin is in 2009 gelanceerd en zal veel te maken hebben met de kredietcrisis in 2008. In deze zware economische crisis zijn grote banken omgevallen en moesten centrale banken en overheden ingrijpen om erger te voorkomen. Door dalend vertrouwen in centrale systemen kon de Bitcoin snel floreren als een goed – gedecentraliseerd – alternatief.

Welk doel dient de munt?

BitcoinHoewel het mogelijk is om met de Bitcoin te betalen, wordt de munt nu vooral gezien als een beleggingsinstrument. Bij het ontwerp van de digitale munt is gekozen voor een beperkte oplage van 21 miljoen munten.

De Bitcoin bestaat dankzij de blockchain technologie. De blockchain bestaat uit datablokken. Deze blokken bevatten transacties van het Bitcoinnetwerk en een complexe wiskundige puzzel die door computers met rekenkracht kunnen worden opgelost.

Het oplossen van deze puzzels wordt ook wel mining genoemd en er wordt gemiddeld genomen iedere 10 minuten een block gevonden, waarbij de computer die het eerste de oplossing vindt voor het block nu 12,5 Bitcoins krijgt.

Iedere keer dat er 210.000 blocks zijn opgelost, halveert de beloning. En bij block 6.929.999 houdt het mijnen op, waardoor de laatste Bitcoins kunnen worden gemijnd.

Monetair

Bitcoin heeft een maximaal aanbod van 21.000.000 munten. Huidig zijn 17.048.187 munten in circulatie, wat ongeveer 81% is. Munten worden gemijnd via het consensus protocol Proof-of-Work en in 2140 zal de laatste munt worden gemijnd.

Er sprake van een ingebouwd inflatiesysteem: de munten worden steeds schaarser. Hierdoor zijn veel beleggers geïnteresseerd in de valuta. In tegenstelling tot de euro of de dollar kan deze munt nooit meer worden bijgedrukt.

Waar kan je de munt verhandelen?

Bitcoin is direct te kopen via LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar bitcoins direct kunnen worden aangekocht. Via exchanges zoals Binance is het mogelijk om bitcoins om te wisselen voor andere cryptomunten.

Overig

Een leuk feitje om te weten is dat op 22 mei 2010 de Amerikaanse softwareontwikkelaar Laszlo Hanyecz twee pizza’s kocht met 10.000 Bitcoins. Toen was dat omgerekend 25 dollar aan waarde. Wat zal de ontwikkelaar later gebaald hebben…

Foto: iStock/Allexxander

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws