Zilliqa

Wat is Zilliqa?

Zilliqa (ZIL) is een platform voor slimme contracten, zoals Ethereum. Zilliqa is in tegenstelling tot Ethereum uitermate schaalbaar. Zo heeft Zilliqa op hun testnet een transactie snelheid van 2488 transacties per seconde behaald. Bij Ethereum ligt de transactie snelheid rond de 15 transacties per seconde. Zilliqa heeft al een werkend product die zeer schaalbaar is. Zilliqa kan dit behalen door het sharding principe.

Hoe is Zilliqa ontstaan?

Zilliqa is ontstaan door het idee rond sharding welke door Prateek Saxena is verschenen in een proefschrift van de Universiteit van Singapore. Sharding is verder ontwikkeld en uiteindelijk leidde dit tot de ICO van Zilliqa die 22 miljoen dollar heeft opgehaald en plaatsvond van 27 december 2017 tot en met 4 januari 2014.

Het team van de cryptomunt is erg indrukwekkend. Het bestaat uit 13 experts in de Computer Science waarvan een deel een PHD heeft. Daarnaast zijn er nog adviseurs uit de fintech betrokken bij het project. Er bestaat wel twijfel over de marketing capaciteiten van het team.

Welk doel dient de munt?

ZilliqaZilliqa wil de blockchain schaalbaar maken door middel van sharding. Dit lukt erg goed, want het heeft al een werkend product. Naarmate de blockchain van Zilliqa groter wordt, zal de transactie snelheid alleen maar sneller worden.

Dit komt omdat sharding de nodes in groepen van 600 verdeeld. Wanneer er 3000 nodes zijn, zullen er 5 groepen zijn die transacties valideren. Deze groepen worden ‘shards’ genoemd. Dus naarmate de blockchain groter wordt, komen er meer nodes en meer groepen bij. Meer groepen betekent een grotere transactie capaciteit. Dit wordt ook wel Partical Byzatine Fault Tolerance genoemd.

Naast de schaalbaarheid van de blockchain wil Zilliqa functioneren als een platform voor slimme contracten.

Monetair

Zilliqa heeft een maximaal aanbod van 21.000.000.000 munten. Op het moment van schrijven is er een aanbod van 7.284.298.186 munten. Ongeveer 35% is in circulatie. Verder zijn 6.300.000.000 munten in handen van verschillende belanghebbenden binnen Zilliqa. De overige munten worden met een periode van 10 jaar gemijnd middels Proof-of-Work.

Waar kan je de munt verhandelen?

ZIL is te verhandelen op verschillende platformen. Een handelsplatform met veel volume waar de munt wordt verhandeld is Binance.

Het is handig om eerst bitcoins aan te kopen via bijvoorbeeld LiteBit, Coinbase of Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar bitcoins direct kunnen worden aangekocht. Wanneer je eenmaal in bezit bent van bitcoins kan je deze via een exchange, zoals Binance, omwisselen in ZIL .

Foto: iStock/monsitj

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws